Płyty przeznaczone do kontaktu z żywnością wykonane są z mieszanki kauczuku naturalnego (NR) i butadienowo-styrenowego (SBR). Zwykle kolor jest biały, lekko beżowy lub kremowy. Płyty łączą ze sobą zalety kauczuku (NR), czyli dobrą wytrzymałość na zerwanie i rozdzieranie oraz bardzo dużą elastyczność, którą zachowują przy niskich temperaturach, wraz z zaletami kauczuku (SBR), czyli dużą odporność na ścieranie oraz kwasy organiczne i nieorganiczne, zasady, alkohole, etc. W standardzie płyty są produkowane w twardości 65 +/-5º Shore A. Temperaturowy zakres bezpiecznego użytkowania (w określonych warunkach) tego typu kauczuku wynosi od -45º C do +100º C.
Płyty wykonane na bazie kauczuku NR/SBR charakteryzują się:
- Bardzo wysoką wytrzymałością na rozciąganie oraz dobrą elastycznością.
- Brakiem toksyczności - materiał obojętny (bezwonny, niebrudzący).
- Znakomitą wytrzymałością na ścieranie oraz niezwykle wysoką wartością tarcia statycznego.
- Dobrą odpornością na czynniki starzące oraz ługi i kwasy.
- Brakiem odporności na oleje mineralne, rozpuszczalniki i paliwa.
Właściwości i cechy płyt wykonanych na bazie kauczuku NR/SBR znajdują zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, głównie spożywczym tj. (mleczarskim, piwowarskim, mięsnym, drobiarskim, rybnym, wytwórniach napojów, octu, musztardy oraz owocowo - warzywnym, itp.), ale również ze względu na swoją barwę (materiał niebrudzący) w przemyśle meblarskim.
|